Vinnare av årets Natur & Miljöpris!

Vi är stolta över att vara årets vinnare av Natur & Miljöpriset!

Natur- och miljöpriset är Golfsveriges största miljöutmärkelse och delas ut årligen av Swedish Greenkeepers Association (SGA) och Svenska Golfförbundet (SGF).

Syftet är att motivera Sveriges golfklubbar att omsätta golfens miljövision i praktiken och erbjuda medlemmar, gäster och anställda en hållbar anläggning som blir en förebild för andra. 

Den vinnande golfanläggningen blir Årets miljöanläggning och erhåller ett miljödiplom samt 25 000 kronor att använda till miljöförbättrande åtgärder på anläggningen.

I samband med årets förbundsmöte i Stockholm fick Svante Gustafson, ordförande, ta emot priset.

Juryns motivering

Loftahammars Golfklubb är bevis på att även små föreningar kan åstadkomma stora ting. Golfklubben med en 9-håls bana i Smålands nordöstra hörn ser inte sin brist på storlek som ett hinder för varken klubbens utveckling eller engagemang i miljöfrågor.

Den var först i Sverige att använda renat vatten från reningsverk för att vattna golfbanan. Tack vara ett samarbete med kommunen har de säkrat sin tillgång på bevattningsvatten och behöver inte längre fylla på dammarna med kommunalt vatten. Samtidigt gör de en extra filtrering av det renade avloppsvattnet som annars skulle rinna direkt ut i Östersjön.

Med en solcellsanläggning med över 250 paneler räknar klubben med att årligen tillverka 70.000 kilowattimmar el.

Med sin närhet till byn är golfklubben en central mötesplats för boende och gäster på orten. Klubbhuset delas mellan olika föreningar och används som fritidsgård under delar av året.

Tack vara sina stora och små insatser i miljöfrågor såväl som samhällsengagemang tilldelas Loftahammars Golfklubb, SGA:s och SGF:s Natur och Miljöpris för 2021.

Robert Martin, Swedish Greenkeepers Association

Peter Edman, Svenska Golfförbundet

 

Se film från Framtidsforumet, där vi är med bland hållbara golfanläggningar:

Kommentarer

Fler artiklar

Namn Datum
Skylt vid Åkes Damm 2023-09-04
Informationsmöte 2023 2023-07-31
Informationsmöte 2023-07-17
Regelvandring 2023-07-12
Demodag med Titleist och Grönt kort 2023-07-01